Ülkemizde insanların bağlı bulundukları vergi dairesine manuel veya dijital olarak ilk adımını attığı andan itibaren vergisel sorumlulukları başlamış oluyor. Vergi borcu denince herkesin yüz ifadesinin değiştiği ve küçük rakamlarla "aman ne olacak bundan öderiz" denildiği ve aylar sonra büyük bir şaşkınlıkla "bu kadar oldu mu ya" denilerek yapılandırma haberlerinin beklendiği veya "bir lira bile vergi borcum olmasın hemen ödeyeyim" denilerek sonu olmayan bir süreç oluşuyor.
Her gün medya da ve sosyal medyada üzerine binlerce söyleşi gerçekleştirilen, makaleler yazılan, devlet destekli uygulamalarla güçlendirmeye çalışılan girişimci teşviki, büyük bir hevesle fikir olarak canlanıp, işin içine girince hiç te öyle heveslenecek, heyecanlanacak bir durum olmadığı ve aksine büyük bir kriz ve stres yönetimi olarak ortaya çıkıyor. Bir işletme kurma fikri hemen hemen herkesin aklından geçip sadece işin para kazanma kısmıyla ilgili hayaller kurup, kendi işinin patronu olup, güzel bir ev, güzel bir araba ve rahat bir yaşama sahip olmanın dışında bir fikir yoktur kimsede. Kimse işin vergisel yükünü pek düşünmek istemez o esnada. Ta ki işin içine girinceye kadar.
Giderin Vergisi
Bir işletme kurdunuz ve hemen vergi kaydınızı oluşturarak vergi mükellefi oldunuz. Sizi ilk bekleyen şey stopaj, yani kiraladığınız iş yeri için ödediğiniz kira bedelinin yüzde yirmisi oranında alınan vergi türü. Kira sizin bir gideriniz fakat bu giderinizin birde vergisini ödemekle mükellefsiniz.
Vergi Mükellefi Olduğunuz İlk Gün Bağkur Prim Borcuna Merhaba Deyin
İşveren olarak devlete kendinizle alakalı sigorta primi ödeyebilmek için kendi işyerinizde sigortalı çalışan olamayacağınız için işverenlerden alınan Bağkur primi yeni bir gider türü olarak karşınıza çıkacaktır.
Katma Değer Vergisi
Her ay satışınız gideriniz ve alışınızdan yüksek tutarda ise aradaki fark üzerinden kdv ödemekle yükümlüsünüz.
Sigortalı çalıştırmaya başladığınızda çalışanlarınız için sigorta primi ve kira giderinizde olduğu gibi çalışanlarınızın adına kesilen vergileri (%15) devlete ödemekle yükümlüsünüz.
Yıllık Gelir Vergisi
Her yılın yıllık gelir vergisi takip eden yılın mart ayında tahakkuk eder ve yıllık karınız üzerinden %15 oranında bir vergiyi de ödemeye hazır olun.
Tüm bu sıraladığımız vergi türleri ve gider kalemlerinin yanı sıra işyerinizde karşılayacağınız temel ihtiyaçlarınız için de ayrı bir ödeme yapacağınız için Türkiye'de işveren yani vergi mükellefi olmadan önce iki kere düşünmekte fayda var.
Yorum Gönder